Geoblog.pl    zula    Podróże    Bydgoszcz i okolice ...TEST dodawania zdjęć !    Listopadowe Święto ...w moim domu!
Zwiń mapę
2017
11
lis

Listopadowe Święto ...w moim domu!

 
Polska
Polska, Bydgoszcz
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 491 km
 
Radosne święto,
Odzyskanie Niepodległości.

... choć pogoda niezbyt rozpieszcza.
Słońca , słońca można głośno zawołać!
Każde z miast proponuje wiele atrakcji.
W Bydgoszczy kolejny raz zorganizowano bieg zwycięstwa i marsz pokoju .
Przygotowano defiladę orkiestry dętej i pokaz filmów w starym kinie oraz samochodów z minionej epoki.
Zaproponowano mieszkańcom poczęstunek z gęsiny a na deser rogale bydgoskie czyli tradycyjne marcinki.
W moim domu przygotowałam świąteczny obiad.

Popularne na blogu jest , że w trakcie podróży fotografuje się ciekawe dania z różnych zakątków Świata.
Pomyślałam ,że i ja przedstawie coś.
Będzie dzisiaj gęś z Kołudy Wielkiej na bydgoskim talerzu.
Zapraszam do uroczystego choć skromnego stołu.
Gdybyś pomyślał ,że warto dla najbliższych upiec gęś...no może kawałek czyli pierś lub nogę to:

Pamiętaj:
...” mięso z gęsi jest wyjątkowo zdrowe, gdyż posiada bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin z grup A, B ,D, E i PP, fosforu, żelaza i magnezu.
I choć gęsina nie należy do mięs chudych - skład zawartego w nich tłuszczu jest o wiele korzystniejszy niż ma to miejsce w przypadku wieprzowiny. W tłuszczu gęsi znajdują się bowiem jedno- i wielonienasycone tłuszcze - uważane z zdrowszy rodzaj.
Polska gęś owsiana to samo zdrowie”...
źródło:Internet

Mój przepis także podparty wiedzą z wiadomego źródła.
Kupiłam pierś.
Następnie należy :
umyć i obsuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować mieszankę : 2 łyżeczki soli i zmielonego pieprzu.
Posmarować mięso mieszanką i pokroić dodatkowo - 2 ząbki duże czosnku i poobkładać.
Włożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Rano wyjąć naczynie z gąską aby "doszło" do temperatury pokojowej.
Nagrzać piekarnik do + 180 C
Wstawić naczynie i piec .
Nie odkrywać i nie ruszać przez godzinę.
Następnie odkryć na moment polać całość wytopionym tłuszczem i bez przykrycia piec kolejna godzinę a nawet półtora.
Dodać wcześniej suszonej żurawiny i kawałki jabłka.
Jak smakowało?
Było pyszne !
...moja samodzielnie upieczona gąska !

Zapraszam na stronę wspomnień z 2011 roku TUTAJ


.

.
 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (7)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (8)
DODAJ KOMENTARZ
marianka
marianka - 2017-11-11 21:20
Wspaniale! Wszystkiego dobrego z okazji dziesiejszego święta!
 
zula
zula - 2017-11-11 21:36
Dziękuję i życzę również wszystkiego radosnego!!!
:-)
 
Ewa
Ewa - 2017-11-11 21:51
Małgosiu, jestem pod wielkim wrażeniem. Gęs wgląda bardzo apetycznie a zapewne smakuje jak pieciogwiazkowe danie Michelin. Gratulacje.Zbliżaja się Swięta Bożego Narodzenia i i jest okazja przygotować coś wspaniałego.
 
zula
zula - 2017-11-12 06:37
Dzięki Ewa...ale mi podmaśliłaś :)
Prawda, że trzeba już pomyśleć !
 
BoRa
BoRa - 2017-11-12 08:18
Nigdy nie piekłam gesiny. Jest przepis, to aż mnie korci, aby spróbować. Uwielbiam chrupiące skórkę.
 
zula
zula - 2017-11-12 10:18
Polecam- listopad to miesiąc gdy gęś jest najsmaczniejsza !
:)
 
Pamar
Pamar - 2017-11-13 07:19
wygląda pysznie, a podana z brzoskwiniami. mmmm, aż slinka cieknie :)
 
zula
zula - 2017-11-14 10:09
"do dzieła" !... brzoskwinie z lekkiego syropu .
:-)
 
 
zula
Małgorzata Zulczyk
zwiedziła 18.5% świata (37 państw)
Zasoby: 1046 wpisów1046 5055 komentarzy5055 10768 zdjęć10768 185 plików multimedialnych185