Cannes to festiwalowe miasto .
Od 1946 roku odbywa się tutaj Międzynarodowy Festiwal Filmowy .
Główną nagrodą jest Złota Palma i tylko dwukrotnie zdobyli ją Polacy.
Film Pana Andrzeja Wajdy pt „ Człowiek z żelaza” został nagrodzony w 1981 roku .
W 2002 roku film pt. „Pianista” w reżyserii Pana Romana Polańskiego otrzymał także główną nagrodę .
W dniu mojego przyjazdu odbywał się kongres nauki i … głównym kolorem na deptaku był kolor ciemnego garnituru. Była popołudniowa przerwa dla naukowców i zobaczyłam jak odpoczywa się po godzinach spędzonych na sympozjum . Tereny okalające budynek festiwalowy to otwarte restauracje na wolnym powietrzu . Wino , piwo , desery …niewielkie kanapki… orzeszki i owoce i lody …wszystkiego moc na wzmocnienie ! . Niektórzy grali w tradycyjną francuską grę - bule lecz gro osób odpoczywało rozmawiając… przez telefon . Tłumy ludzi i jak poznać miasto ? .
Przespacerowałam Aleją Gwiazd i utrwaliłam słynne dłonie . Te najważniejsze są najbliżej festiwalowego budynku . Nie są w betonie lecz mają swój ślad w brązie .
Pochodziłam wśród aktorów , ludzi filmu i aby zobaczyć dokładniej kłaniałam się wielokrotnie … . Myślę ,że warto było .
Opuszczając miasto dostrzegłam pomnik w kształcie kamery . Zobaczyłam na jednej ze ścian budynku wielką fotografię Charlie Chaplina a w oddali Marilyn Monroe .
Autobus Nr 200 po ponad dwóch godzinach dojechał do Nicei .
Byłam zmęczona… uśmiechnęłam się na finał dzisiejszego wielogodzinnego …filmu… w autobusie ! .
Myślę ,że jutro będzie bez niespodzianek .
Pojedziemy do Eze .