Geoblog.pl    zula    Podróże    Kutaisi i okolice - Gruzja 2014    Kutaisi - gruziński talerz smakołyków!
Zwiń mapę
2014
13
maj

Kutaisi - gruziński talerz smakołyków!

 
Gruzja
Gruzja, Kutaisi
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 2260 km
 
Gruziński talerz wypełniony jest po brzegi.
W tym kraju jest zwyczaj ,że gdy grono osób idzie do restauracji na obiad to każdy zamawia coś innego. Porcje są duże i jest tradycja wzajemnego częstowania …a gdy dań wiele i coś jeszcze zostaje to kolega dzwoni po kolejną osobę i uczta trwa dalej…prawie do rana.
Osobiście nie uczestniczyłam w takim przyjęciu lecz przy naszym wspólnym stole usłyszałam właśnie taką ciekawostkę!.
Po całodziennej wycieczce wszystkie jesteśmy głodne. Siedzimy na zewnątrz pomimo silnego deszczu – było ciepło .
Po chwili na stole pojawiła się sałatka z pomidorów z bazylią i ogórkami oraz białym serem. Wszystko skropiono oliwą. Mamy placek gruziński na ciepło zwany Chaczapuri imeruli z serem w środku . Chleb , który jest bardzo puszysty i rwie się z całości palcami . Jest czosnkowy sos z domieszką różnych innych przypraw i nim polewa się mięso .
Przyniesiono gorące gliniane naczynie w którym były kawałki wieprzowego szaszłyka a potem jeszcze wątróbka z drobiu . Najważniejszym jednak daniem były pierogi o kształcie sakiewki .To chinkali . Wypełnione są do wyboru mięsem baranim, wieprzowym lub wołowym z nacią kolendry. Mięso gotowane jest na surowo w cieście i wówczas pojawia się pierożku aromatyczny rosół. Zabawa polega na tym ,że bierzemy za grubszy koniec i nagryzamy pierożek. Należy umiejętnie wypić rosół a następnie zjeść zawartość sakiewki. Grubszą część za którą trzyma się pozostawia się na talerzu. Porcja zawsze liczy dziesięć sakiewek i nawet wielki smakosz ma trudności aby opróżnić półmisek. Moje możliwości zakończyły się na trzech sztukach. Jadłam z pokrojonymi pieczarkami i pietruszką. Niebo w gębie !
Gorąca herbata gruzińska lub piwo zgodnie z upodobaniem . Koszt posiłku wyniósł około 20 lari na osobę.
Wyjątkowym daniem…a może głównym było łącze WiFi .
Szybkość pisania wiadomości ,odczytu i komunikowania przez Facebooka zadziwiła . Osoby siadają i każda z nich zatopiona jest we własnym świecie. Dzisiaj młodzi chcą być na bieżąco pomimo ,że są na urlopie więc czy odpoczywają czy uwalniają się od stresów ?!
Pożywiłam się solidnie i ruszam na wieczorny spacer po Kutaisi.
Jutro o tej porze będę w drodze na lotnisko.
Muszę jeszcze poznać miasto a przede wszystkim zobaczyć Katedrę Bagrata.
Oby tylko dopisała pogoda.


.
 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (16)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (8)
DODAJ KOMENTARZ
danach
danach - 2014-06-28 19:44
oj, dobrze ,że czytałam o smakołykach po kolacji :)
Aby poznać kraj, trzeba tych smakołyków spróbować
 
Eugene
Eugene - 2014-06-29 16:25
Po tak smakowitym posiłku, wieczorny spacer dobra rzecz.
 
stock
stock - 2014-06-29 16:26
Miałem strasznego pecha do kuchni gruzińskiej i ten piękny kraj pozostawił po sobie pod tym względem kiepskie wspomnienia. Cieszę się, że tu było zupełnie inaczej :)
 
Pamar
Pamar - 2014-06-30 15:17
Pewnie wszystko było pyszne. Mnie najbardziej ucieszyłby ten chleb rwany palcami, ponieważ u nas w Polsce krzyczą na mnie kiedy tak robię :P
 
marianka
marianka - 2014-07-04 23:12
Ooo, moja ulubiona część podróżniczych relacji, czyli kulinaria;)
 
Adi2
Adi2 - 2014-07-09 19:04
Na samą myśl o pierogach silinka cieknie.
 
BoRa
BoRa - 2014-07-13 13:29
Pysznie wyglądają!
aż sie głodna zrobiłam i teraz mam dylemat, iść gotować obiad, czy czytać dalej!
ech jeszcze troche poczytam.

Na zdjęciu oleander - potwierdzam.
 
mirka66
mirka66 - 2015-05-26 12:36
Uwielbiam kulinaria podroznicze.
 
 
zula
Małgorzata Zulczyk
zwiedziła 18.5% świata (37 państw)
Zasoby: 1046 wpisów1046 5055 komentarzy5055 10768 zdjęć10768 185 plików multimedialnych185