W sierpniową niedzielę udało mi się podjechać do miejscowości Kręgiel nad Zalewem Koronowskim.
Bardzo chciałam zobaczyć to miejsce , które kiedyś było ośrodkiem wypoczynkowym pracowników z ZNTK Bydgoszcz (dzisiejsza PESA)
Ośrodek wybudowany w połowie lat siedemdziesiątych.
Kręgiel był terenem czynów społecznych . Wykonywaliśmy tam prace związane z zalesieniem całego terenu. Obowiązkowe wyjazdy zakładowym autobusem po skróconym dniu pracy…
Pożyteczne bo efekt pracy był widoczny oraz zdrowe bo praca w plenerze .
Potem wybudowano dwupiętrowe pawilony i dużą stołówkę. Postawiono domki typu Brda . Wszystko nowe i piękne .
Ośrodek Wypoczynkowy ”Kręgiel” wypełniony był po brzegi pracownikami i ich rodzinami .
Kręgielnia, plac zabaw ,miejsce na ognisko i wspaniałe pomosty prowadzące po jeziorze Zalewu Koronowskiego.
Kajaki i łodzie rybaków oraz żaglówki – każdy według zainteresowania mógł wypożyczyć sprzęt pływający.
Teren dozorowany był przez ratowników. Chętnych na zakładowe wczasy było bardzo dużo.
Każdego roku w czerwcu i we wrześniu ośrodek gościł emerytów z zakładu.
Po latach ośrodek sprzedano , dzisiaj właścicielem jest osoba prywatna .
Teren tuż przy jeziorze rozparcelowano na działki i sprzedano pasjonatom wędkarstwa i grzybobrania.
Dzisiaj zobaczyłam smutny obraz.
Stołówka, w której czas zatrzymał na dwadzieścia lat . Stare krzesła ,stoły i …kubek w którym umieszczono widelec,noż i łyżki do posiłku. Pomyślałam gdzie jestem?
Budynki wczasowe zniszczone , brak kwiatów .
Pomosty wymagają całkowitego remontu.
Spróchniałe deski… jak to możliwe aby doprowadzić tak piękne miejsce do takiego stanu !?
Zrobiłam kilka zdjęć i powróciłam do Bydgoszczy.