Do Egiptu poleciałam po kilku latach . Zachwycił mnie skrawek Morza Czerwonego . Byłam w grudniu gdy w Polsce temperatury powietrza sięgały minus dwadzieścia stopni a tam kąpałam się i opalałam . Byłam zauroczona także Luksorem i tutaj chciałam również kiedyś powrócić….
Po prawie dwunastu latach znalazłam swoje zapiski wspomnieniowe , które dotyczyły kobiet pracujących w serwisie sprzątającym. Pamiętam ostatni dzień przejazdu samochodem ...zamówiłam pączki dla całej gromady była także i pepsi-cola . Pomagał mi w tym moim pożegnaniu Piotr i pamiętam także jak dla nas nie starczyło ciastek ...bo zgłodniałe kobiety pojadły za trzech ...
Po powrocie do kraju przesłałam na ręce Marii – właścicielki - wspomnienie i podziękowanie za wspólny pobyt w drodze i z pracy. Napisałam tak:
Wspominam Was często...
... i widzę szybką Beatę i piękną Teresę z kubkiem kawy w dłoni..,
....wspominam trzy eleganckie kobiety wsiadające przy Złotym Sklepie,
...pamiętam Lidzie i Monikę , które tak samo jak ja już tęsknią za Ameryką,
...myślę i o Ali , która nie myśli o sobie lecz o dzieciach i wnukach w Polsce,
...czuję czasem „ swojską „ kiełbasę Władki i znowu widzę w sobotę Stasię...z cukierkami dla wszystkich,
...słyszę także Małgosię i jej śmiech przeplatany opowieściami o życiu ,
...pamiętam biegnącą z przedszkola Iwonę i bardzo młodą Julitę lecz jak bardzo dorosłą w słowach ,
...a po nocach plecie mi się i „góralka „ ta co słabo słyszy i psy i koty
...i charakterystyczna Ania i Gosia , która wybrała fabrykę,
...nie zapomniałam o ważnych tego „Wana”, bez których nie byłoby życia w każdym dniu ,
...wspominam więc z przyjemnością Piotra , który poruszył me serce i jego opowiadania o Ameryce ,
...wspominam również sobotnie jazdy Henryka i przepiękną muzykę z radia ... Moje wspomnienia z jakże innego "turystycznego" pobytu zakończę tym ,że warto jest spróbować czegoś nowego .
Musi jednak to wszystko mieć ręce i...nogi no bo nie jest łatwo wykonywać pracę fizyczną przez sześć godzin każdego dnia .
Czynności , które są zupełnie nowe w porównaniu do pracy przy biurku z...kalkulatorem w dłoni ...
Dziękuję i turystycznie pozdrawiam -
Małgorzata